Beagle, de vriendelijke viervoeter

DierDier

Beagle

Er is waarschijnlijk geen hond die meer “Brits” overkomt dan de beagle. Het is dan ook een hond die echt afkomstig is uit Groot-Brittannië, en daar veel wordt ingezet voor de jacht. Hoewel beagles statig overkomen zijn ze beslist niet statisch, ze hebben namelijk behoefte aan veel beweging.

 

Het is goed om deze vriendelijke viervoeter goed te leren te kennen, zo bouw je een sterke band met jouw hond op. Ook als je niet de eerste eigenaar bent hoef je niets te vrezen, beagles passen zich uitstekend aan op nieuwe situaties en mensen. Als je online niet voldoende informatie kunt vinden over dit hondenras, adviseren we om een boek of ebook aan te schaffen met duidelijke informatie over de opvoeding en verzorging van deze honden. Dat zal zeker beloond worden! Op deze pagina zullen we alvast een begin maken met informatie over de beagle, en we speuren wat leuke feiten op over deze gasten uit het Verenigd Koninkrijk.

Beschrijving van de beagle

Dit hondenras is opvallend door het kleine postuur met een gespierd uiterlijk. De schofthoogte kan variëren tussen de 33 cm en 41 cm, het gewicht zal ergens tussen de 11 en 15 kilo liggen. Een gezonde beagle wordt gemiddeld pakweg 15 jaar oud. Vaak zullen beagles een bijzondere vacht hebben met drie kleuren; zwart, lichtbruin en wit. Een minderheid van de beagles heeft ook kleine zwarte of blauwe vlekken met witte stippen in het midden. Net als bij mensen kunnen ook beagles grijze haren krijgen wanneer ze wat ouder worden.

Waar komt de beagle vandaan?

Van origine wordt deze Brit gebruikt in de jacht. De functie van de beagle is jagen in groepsverband op basis van geur. Hun reukorgaan is daarom ook heel goed ontwikkeld. Ze sporen de prooi op en laten vervolgens de jager het klusje klaren. Juist omdat ze best eigenwijs kunnen zijn, werken ze het beste in een groep. Dan is er een natuurlijke balans. Als huisdier zul je dus regelmatig jouw beagle op zijn of haar plaats moeten zetten om de orde te handhaven. Achter die rustige blik gaat heel wat schuil!

Belangrijk om te weten over een beagle

Omdat beagles gewend zijn om in een groep samen te werken zijn ze ook heel sociaal. Dat betekent ook dat ze voldoende aandacht nodig hebben van hun huisgenoten. Ondanks het rustige voorkomen zijn het energieke beestjes die dolgraag buiten rennen en spelen. Wanneer je op zoek bent naar een schoothondje die de hele dag in zijn mand ligt, is een beagle dus niet een huisdier voor jou. Dat neemt overigens niet weg dat een beagle het ook heerlijk vindt om te knuffelen, ze zijn absoluut niet eenkennig ten opzichte van mensen. Ook met andere honden en huisdieren kunnen ze uitstekend overweg.

Wist je dit over beagles?

  • De naam beagle komt uit het Keltische woord voor “klein”. De spelling daarvan is Beigh, Beg of Beag.
  • De naam beagle wordt al gebruikt sinds de vijftiende eeuw.
  • In tegenstelling tot wat mensen soms denken zijn beagles juist heel intelligente honden, daarom kunnen ze ook heel eigenwijs zijn.
  • Het stripfiguur Snoopy is de meest bekende beagle ter wereld. Ook zijn er de “Beagles Boys”, een groep schurken die het leven van Donald Duck zuur maken.

Ken jouw hond!

Beagles zijn een sterk hondenras, in tegenstelling tot veel andere rashonden hebben ze weinig erfelijke afwijkingen en zwakheden. Uiteraard is een goede verzorging wel van belang. Omdat beagles heel intelligent zijn kunnen ze ook eigenwijs gedrag vertonen. Leer daar als eigenaar goed mee om te gaan, en verzamel informatie over de opvoeding van deze huisdieren. Deze inzet zal zeker beloond worden met een hond die enorm lief en trouw is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*