Berner sennenhond jouw waakhond

DierDier
Berner sennenhond

Berner sennenhond

De Berner sennenhond komt oorspronkelijk uit Zwitserland, deze hond heeft een opvallend krachtige lichaamsbouw. Het ras is vernoemd naar het deel van Zwitserland waar de hond voor het eerst gefokt werd; Bern. Dat betekent “weide in de Alpen”. Van oorsprong is de Berner sennenhond een veehoeder, een waakhond en een trekdier. Dit ras kan zelfstandig vee onder bedwang houden en de kudde beschermen tegen roofdieren. Daarnaast zijn ze in staat om maar liefst 250 tot 500 kilo aan gewicht te trekken.

Beschrijving van de Berner sennenhond

De schofthoogte van reuen ligt tussen 64 en 70 centimeter, voor een teefje is dat 58 tot 66 centimeter. De kleur is voornamelijk zwart met bruin en wit op de kop, poten en borst. De vacht heeft lange haren met golven. Het gewicht ligt tussen 40 en 44 kilo voor een volwassen Berner sennenhond. Het lichaam oogt sterk zonder te massief van vorm te zijn. Het lichaam is wat langer dan hoog, de kop is afgeplat met driehoekige oren. De van nature aanwezige wolfsklauwen worden doorgaans verwijderd. De vacht bestaat uit twee afzonderlijke lagen, de onderste laag dient ter isolatie met daaroverheen een deklaag.

Belangrijk om te weten over een Berner sennenhond

Dit hondenras kenmerkt zich door een beheerst karakter, het zijn ook zeer waakzame honden. De waakzaamheid is beperkt tot de gezinsleden en de directe woonomgeving. Deze honden zullen niet snel aanslaan, alleen als er een direct gevaar dreigt. Vanwege de werkzaamheden die Berner sennenhonden vroeger moesten uitvoeren beschikken ze over een zelfstandig karakter, wanneer ze niet consequent getraind worden kunnen ze behoorlijk eigenwijs worden. In handen van een goede trainer die corrigeert waar dat nodig is zal dit ras goed luisteren. Het is ook een echte kindervriend die zich niet snel van zijn stuk laat brengen. Omdat het heel sterke dieren zijn kunnen ze met gemak een karretje met kleuters trekken, mits het huisdier goed getraind is natuurlijk!

Wist je dit?

  • Dit ras komt voort uit honden die Romeinen ooit naar Zwitserland brachten.
  • De oorspronkelijke naam was “Dürrbächler”, maar dit werd in 1908 veranderd door de eerste rasvereniging.
  • Er zijn vier soorten sennenhond; Berner, Grosser Schweizer, Appenzeller en Entlebucher.
  • Er zijn regio’s waar de naam “Dürrbächler” werd gebruikt vanwege het grote aantal honden in de kleine gemeente Dürrbach.
  • Omdat dit ras zo sterk is werden ze vaak gebruikt om karren met kaas en melk te trekken, daaruit is de bijnaam “kaashond” ontstaan.

Ken jouw hond!

Omdat deze honden niet veel variatie in de genen bezitten komen erfelijk overdraagbare ziektes helaas vaak voor. Naast heupdysplasie, artritis en elleboogdysplasie is kanker een veel voorkomende aandoening bij Berner sennenhonden. Ruim de helft van deze honden zal aan kanker overlijden. Ook is er een risico op auto-immuunziektes en problemen met de nieren bij dit hondenras. Het is aan te raden om de hond continue toegang te geven tot een bak met vers water om nierproblemen te vermijden. Mocht de buik opzwellen door gas is het zaak direct contact op te nemen met een arts, maagtorsie is namelijk zeer gevaarlijk voor deze honden. De gemiddelde leeftijd ligt met zeven tot acht jaar lager dan bij vergelijkbare hondenrassen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*