Border Collie, Lassie de held op 4 poten

DierDier

Border Collie

Het cliché beeld van een held op vier poten komt van Lassie, een televisieserie die weer gebaseerd is op het gelijknamige boek uit 1938. Deze trouwe viervoeter is een border collie, de prachtige hond met een zachte vacht en een onuitputtelijke bron van energie. Wat weet jij van dit huisdier, en kun jij overweg met dit hondenras?

Beschrijving van de border collie

Een rasechte border collie is levendig en let goed op wat er om zich heen plaatsvindt. Ze mogen niet zenuwachtig zijn, dat past niet bij het karakter van deze hond. De proporties moeten gelijk verdeeld zijn, met een sierlijke vorm maar wel met een energieke uitstraling. Ze mogen mooi zijn, maar het moet duidelijk naar voren komen dat deze dieren hard kunnen werken. De schedel is vrij breed van vorm, er is geen knobbel die uitsteekt aan de achterzijde. De punt van de neus is vrij kort en straalt kracht uit. De lengte van de snuit en de schedel zijn vrijwel identiek. Er zijn langharige en kortharige border collies. Hoewel de kleuren variëren tussen zwart, wit en bruin zijn er geen eisen aan de kleur van de vacht. Alleen mag wit niet overheersen. De kleur van de neus is zwart, bij bruine honden mag de neus ook bruin zijn. De ogen zijn ook bruin, tenzij het “blue merles” betreft die blauwe ogen mogen hebben. Het komt ook voor dat een border collie één blauw en één bruin oog heeft.

Waar komt de border collie vandaan?

De border collie is een schaapherder, dat is wel duidelijk. En als er geen schapen in de buurt zijn vindt deze hond wel iets anders om bij elkaar te drijven. De oorsprong ligt op de grens tussen Engeland en Schotland, eind negentiende eeuw werd de eerste hond geboren die aan het begin staat van de stamboom. Met pakweg 200 puppies had deze voorvader naast vee drijven ook een andere bezigheid waar hij blijkbaar druk mee was… De karakteristieke pose van de border collie komt uit de jaren zestig van de vorige eeuw, de hond genaamd Wiston Cap heeft zijn bloed door de aderen vloeien van de meeste border collies die vandaag de dag rondlopen. Naast het typische uiterlijk hebben de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ook het sympathieke karakter overgenomen.

Belangrijk om te weten over een border collie

Dit hondenras is specifiek gefokt om vee te drijven. Het zijn daarmee heel zachtaardige dieren die niet snel zullen bijten of agressief voor de dag zullen komen. Het zou immers niet goed zijn als ze het vee aanvallen. Dat betekent wel dat ze behoefte hebben aan een baas die stevig in zijn of haar schoenen staat en de grenzen aangeeft. Die tomeloze energie kan voor sommige bezitters soms een beetje teveel worden, als je leert hoe border collies in elkaar steken is die “drive” heel goed in banen te leiden. Dat neemt overigens niet weg dat je dit hondenras eigenlijk niet op een klein flatje moet houden, geef deze hond de ruimte om te rennen, springen en ravotten.

Wist je dit over border collies?

  • De oudst bekende border collie heette “Old Hemp”.
  • Dit hondenras maakt deel uit van de familie herdershonden.
  • Een border collie is in staat om rennend bijna 180 graden te draaien om vervolgens verder te rennen in de andere richting.
  • Groepen bij elkaar drijven is een ingebakken vaardigheid. Zonder kudde zal een border collie zelfstandig een groep vogels of zelfs mensen bij elkaar proberen te drijven.
  • Het televisie karakter Lassie is de meest bekende border collie ter wereld.

Ken jouw hond!

Border collies hebben als doel om hun baasje tevreden te stellen, en zullen niet stoppen voordat ze hun doel hebben bereikt. Ze zijn haast niet te stoppen, dus veel beweging en uitdaging is absoluut noodzakelijk om dit hondenras gezond te houden. Dat geldt voor zowel het lichaam als de geest. Zorg er dus voor dat je voldoende weet over dit hondenras, en leer jouw individuele hond goed kennen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*