Curly Coated Retriever

DierDier
Curly Coated Retriever

De curly coated retriever wordt ook wel “curly” genoemd, het is van oorsprong een jachthond die werd gefokt om op eenden en andere watervogels te jagen. In vergelijking met andere retrievers is dit hondenras hoger en heeft krulletjes in plaats van een steile vacht. Samen met de flat coated retriever die een golvende vacht heeft is dit ras de eerste officiële retriever die reeds in 1860 werd erkend. De oorsprong van deze honden ligt in het Verenigd Koninkrijk.

Beschrijving van de curly coated retriever

De gespierde honden zijn energiek en actief. De bouw van de curly coated retriever wijkt wat af van de andere retrievers. Zo is het lichaam langer dan hoog, met een mooie balans tussen kracht en elegantie. Vanwege hun zachte beet beschadigen ze de vangst niet wat ze geschikt maakt als jachthond. De standaard afmetingen liggen tussen 64 en 69 cm voor reuen (schofthoogte) en tussen 58 en 64 cm voor teefjes. Honden die specifiek voor werk in het veld worden getraind zijn doorgaans wat kleiner van hoogte. In Engeland worden met name de hogere exemplaren als ‘raszuiver’ erkend.

Een opvallend kenmerk van de curly coated retriever is uiteraard de vacht die bedekt is met kleine, strakke krullen. Deze krullen zijn waterafstotend en bieden extra bescherming aan het dier wat in onherbergzame condities voordeel biedt. Alleen zwart en leverkleur worden geaccepteerd om als rasecht exemplaar te worden erkend. De ogen zijn zwart of bruin wanneer ze een zwarte vacht hebben, en bruin of amber bij leverkleurige exemplaren. Gele ogen komen voor maar niet vaak. De neus behoort dezelfde kleur als de vacht te hebben.

Belangrijk om te weten over een curly coated retriever

Dit hondenras werd ontwikkeld om gevogelte te apporteren tijdens de jacht, dat verklaart het actieve karakter van deze dieren. Ze worden in veel landen nog vaak ingezet door jagers op zowel land als in natte gebieden. De curly coated retriever is vriendelijk, sociaal en presteert uitstekend in gezinnen. Zolang de hond buiten voldoende beweging krijgt, zal deze binnenhuis juist rustig zijn wat ze heel geschikt maak als betrouwbaar familielid met een uitgaand karakter. Ze zullen met name aandacht geven aan de gezinsleden, ze maken geen bezwaar tegen vreemden, maar zullen niet direct de aandacht zoeken. Hoewel ze intelligent zijn slaat de verveling snel toe, dat kan bij training een uitdaging vormen.

Wist je dit?

  • Curly coated retrievers zijn heel goede zwemmers, en kunnen uitstekend speeltjes in het water apporteren.
  • Hoewel ze buiten enorm actief zijn, zullen ze binnen juist rustig blijven wat ze tot een uitstekende gezinshond maakt.
  • Ze kunnen veel leren, maar zorg voor afwisseling tijdens de training. Want ze raken snel verveeld en willen graag snel weer iets anders doen.
  • In competities worden de haren bij de oren, staart, poten en buik vaak getrimd. Voor ‘normale’ honden is dit niet nodig.

Ken jouw hond!

De curly coated retriever is net als andere retrievers gevoelig voor aandoeningen als heupdysplasie en elleboogdysplasie. Deze problemen kunnen al in een vroeg stadium worden waargenomen en behandeld, raadpleeg de arts voor meer informatie. Ze kunnen gewichtsproblemen gaan vertonen wanneer ze niet voldoende beweging krijgen. Epilepsie en hartproblemen komen in mindere mate voor, het behoort wel tot de mogelijkheden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*