Golden Retriever, Alle wetenswaardigheden over deze prachtige hond

DierDier

Golden Retriever, een  prachthond

Heb jij een golden retriever? Gefeliciteerd! Dit is een prachtige hond waar de hele familie gelukkig van wordt. Zoals voor ieder hondenras geldt, zul je ook met golden retrievers op de juiste wijze moeten omgaan om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en zich uiteraard ook goed gedragen.

Veel van deze informatie kun je op het internet vinden, al spreken de bronnen elkaar soms wel tegen. Er zijn ook goede boeken te vinden die op basis van gedegen onderzoek zijn geschreven, zowel in de boekhandel als online. Op deze pagina zullen we alvast een begin maken met wat basisinformatie over jouw golden retriever, en we delen een aantal interessante feiten over jouw hond.

Beschrijving van de golden retriever

Het uiterlijk van dit hondenras is zeer herkenbaar met die mooie, dikke vacht. Hoewel de lichte vacht het meest bekend is, kan de kleur van lichtblond tot donkerbruin variëren. Er is een ondervacht aanwezig die waterafstotend is, zo kan de hond ook buiten in natte weersomstandigheden zichzelf droog houden. De schedel van de golden retriever hoort breed te zijn, evenals de snuit die ook breed en diep is voor een krachtige uitstraling. Als de hond rechtop staat zie je het hoofd prachtig en gebalanceerd op de romp staan. Normaal gesproken zal dit ras een zwarte neus hebben met een gemiddelde oorlengte. Ook de rest van het lichaam is goed geproportioneerd, de botstructuur is sterk wat de golden retriever tot een krachtige en gezonde hond maakt, mits je deze goed verzorgd.

Belangrijk om te weten over een golden retriever

Deze hondensoort is met name in het Westen erg populair, daarnaast komen we dit hondenras ook veel tegen in Zuid-Afrika en in Japan. Het is een heel sociaal dier, daarom zien we retrievers vaak in gezinnen met kinderen. Houd er wel rekening mee dat de oorsprong van dit ras in de jacht ligt, je zult deze honden goed moeten trainen om ze gehoorzaam te maken én te houden. Gelukkig luisteren ze goed naar commando’s, als je ze op een duidelijke manier instructies aanleert zullen ze jouw perfecte maatje zijn. Ook met kinderen zijn deze honden zeer geduldig, ze nemen mensen snel in vertrouwen.

Hoewel golden retrievers niet zoveel blaffen zullen ze wel aanslaan wanneer er iemand op bezoek komt. Het zijn van nature geen agressieve honden, ze waarschuwen de eigenaar zonder zelf het initiatief te nemen. Wanneer je een bijtgrage golden retriever bezit is het aan te raden hulp te zoeken om het gedrag te veranderen, het is de bedoeling dat het sociale vriendjes zijn. Toch komt het ras uit de jacht vandaan, hoe kan dit? Dit hondenras is geen jager, maar zal wel gehoorzaam iedere prooi uit het bos halen wanneer deze geschoten is. Door dit gemoedelijke en behulpzame karakter zul je ook regelmatig een golden retriever aan de zijde van iemand met een visuele beperking tegenkomen.

Wist je dit over golden retrievers?

  • “Retrieve” is het Engelse woord voor terugbrengen, deze hondensoort is heel goed in het opsporen van wild voor jagers.
  • “Golden” wat “van goud” betekent, duidt niet op de kleur van de vacht, maar op de wijze waarop ze het wild zachtjes bijten zodat ze geen bijtsporen achterlaten.
  • Er zijn maar liefst zes soorten retrievers; chesapeake bayretriever, curly coated retriever, flatcoated retriever, labrador retriever en de nova scotia duck tolling retriever.

Ken jouw hond!

Jouw golden retriever is gevoelig voor diverse huidziekten, oogafwijkingen en gewrichtsproblemen. Dit kunnen erfelijke ziekten zijn, zorg dus dat je de herkomst kent. Daarnaast zul je de juiste voeding moeten geven, en de hond moeten behandelen op de wijze die overeenkomt met de fysieke en mentale kenmerken van dit ras. Als jij goed zorgt voor een golden retriever, zal deze ook heel goed zorgen voor jou!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*