Jack Russel, populairder dan ooit

DierDier

Jack Russell, de kleine krachtpatser

Deze kleine krachtpatser is een populair huisdier dat al veel mensen erg veel plezier heeft gebracht. Van de jachtvelden tot in de huiskamer, een jack russel is overal welkom en past zich goed aan op uiteenlopende omstandigheden. Dat neemt overigens niet weg dat de jack russel terriër, zoals dit ras officieel heet, wel een hondje “met gebruiksaanwijzing” is. Gelukkig is er volop materiaal om te lezen over dit hondenras, waarvan sommige bronnen elkaar wel tegenspreken. Laat je dus goed informeren, of schaf een goed en volledig boek (of ebook) aan zodat je deze mini-reus de baas kan. Op deze pagina maken we alvast een begin met basisinformatie en wat leuke weetjes over de jack russel.

Jack Russell boek

Beschrijving van de Jack Russel

Er zijn twee jack russell terriërs; met normale, korte benen en een variant met hoge benen. Die laatste noemen we parson-jackrusselterriër. In beide gevallen zijn er variaties mogelijk in de vacht, die kan ruw zijn, glad of ergens daar tussenin. De kleur zal wel altijd voornamelijk wit zijn, eventueel met een lichtbruine tot aan een zwarte tekening. Omdat het een rashond betreft worden er strenge eisen gesteld aan het uiterlijk, zo moet de hoogte minder zijn dan de lengte van de romp, de perfecte schofthoogte ligt tussen de 25 cm en 35 cm. De omtrek ligt tussen de 40 cm en 43 cm. Het gewicht wordt berekend met één kilo voor iedere vijf centimeter schofthoogte. Zo kun je goed de spieren van de hond zien.

Waar komt de Jack Russell vandaan?

Hoewel jack russels toch echt honden zijn, werden ze oorspronkelijk toch echt als “werkpaarden” ingezet. In de jacht om precies te zijn, ze werden ingezet om vossen en dassen uit hun hol te jagen. Het vangen lieten ze over aan de foxhounds, ze doden zelf niet de prooi. Dat verklaart ook het levendige karakter van dit ras, terwijl ze eigenlijk helemaal niet agressief zijn. Mocht jouw jack russell terriër wel kenmerken van agressie of opstandigheid vertonen moet je zeker maatregelen nemen. Hoe langer je wacht met training hoe lastiger dit explosieve beestje kan worden. Hoewel deze honden met name in Groot-Brittannië erg populair waren, wilden de Britten niet meewerken aan de erkenning als rashond. Ze waren bang dat de Jack Russel van werkpaard een paradepaardje zou worden voor shows. Via Australië is er toch officiële erkenning gekomen voor dit ras.

Belangrijk om te weten over een Jack Russell

Niet alle Jack Russels die je kunt kopen bij Nederlandse fokkers zijn echte rashonden met certificaat. Door de populariteit van deze lieve honden worden er helaas dieren zonder stamboom aangeboden, in een variëteit van kleuren. Deze honden worden gefokt door ze te combineren met teckels en andere honden rassen. Hoewel dit schatten van hondjes kunnen zijn, kun je niet de afkomst herleiden, en kunnen er nare afwijkingen en ziektes ontstaan. In alle gevallen is het verstandig om goed geïnformeerd jouw Jack Russel op te voeden en te verzorgen, het zijn niet alleen fysiek krachtige dieren maar ze hebben ook een sterk karakter!

Wist je dit over jack russels?

  • De dominee John “Jack” Russel noemde dit hondenras naar zichzelf.
  • De jackrusselterriër komt voort uit de parson russel-terriër. Het zijn dus twee aparte hondenrassen.
  • Deze honden kennen nagenoeg geen angst en houden van een uitdaging. Ze zijn daarentegen van nature helemaal niet agressief en heel kindvriendelijk.

Jack Russell boek

Ken jouw hond!

Een aangename eigenschap van de Jack Russel is de wijze waarop ze goed omgaan met zowel mensen als andere honden. Dit is voor lang niet alle hondenrassen het geval. Hoewel Jack Russels heel gehoorzaam zijn, kunnen ze ook koppige eigenschappen vertonen. Dat betekent dat ze stevig onder controle gehouden moeten worden, wees dus als baasje duidelijk met instructies geven. Als jij het karakter van jouw hond weet te doorgronden worden jullie de beste vrienden!

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*