Labrador Retriever

DierDier
Labrador retriever

De labrador retriever wordt ook wel labrador genoemd. Dit hondenras komt van de St.John’s-Hond, een ras dat in de negentiende eeuw gekruist werd met andere hondenrassen. De labrador retriever komt oorspronkelijk uit Canada, en werd gefokt om op eenden te jagen in moerassen. Deze intelligente honden laten zich goed trainen en zijn heel sociaal.

Beschrijving van de labrador retriever

Deze honden hebben een dikke vacht met korte haren, daaronder bevindt zich een ondervacht waarmee ze goed geïsoleerd zijn tegen kou en koud water. De vacht heeft niet veel onderhoud nodig. De kleuren variëren van zwart tot bruin, rood (fox), blond en gebroken wit. Voorheen kwamen zwart gekleurde labrador retrievers het meeste voor, blonde exemplaren waren vrij schaars. Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw is de blonde labrador populair geworden. Bruin werd voorheen niet als rasecht erkend, later is ook deze kleur toegevoegd aan de officiële standaard van dit hondenras. Voor reuen ligt de gemiddelde schofthoogte tussen 55 en 57 cm, teefjes worden 54 tot 56 cm. Het gewicht van een volwassen labrador retriever ligt tussen 25 en 35 kilo, gemiddeld genomen worden deze honden 12 jaar oud.

Belangrijk om te weten over een labrador retriever

Vanwege het meegaande karakter zijn labradors niet moeilijk om te trainen. Het zijn vriendelijke honden die het beste presteren in een aangename omgeving op basis van een duidelijke, consequente opvoeding. Omdat het van oorsprong jachthonden zijn houden ze van veel beweging en apporteren. Binnen zijn ze vrij rustig, tijdens het uitlaten willen ze graag hun energie kwijt. In plaats van eenden apporteren ze net zo graag ballen en ander speelgoed. Het zijn goede zwemmers dus gooi gerust een bal in het water, die vissen ze graag voor je op.

Naast een uitbreiding van de familie is de labrador retriever ook geschikt als assistentiehond. Het is een intelligent hondenras dat goed reageert op training en een voorspelbaar gedrag vertoont. Dat maakt ze inzetbaar als assistentiehond, hulphond, blindengeleidehond, speurhond en reddingshond. Dit zijn afzonderlijke disciplines waar de hond enkele jaren training voor nodig heeft.

Wist je dit?

  • Een labrador retriever kan snel zwemmen en manoeuvreren in het water door de “otterstaart” die ze gebruiken om te sturen.
  • Ze hebben sterke kaken maar een zachte beet, zo blijft de prooi tijdens de jacht intact.
  • De St. John’s-hond komt oorspronkelijk uit Canada maar werd op nauwkeurige wijze doorgefokt in Groot-Britannië
  • De St. John’s-hond werd gebruikt in de visserij terwijl de labrador retriever speciaal werd gefokt om op eenden te jagen in het moeras.

Ken jouw hond!

Het voornaamste risico bij labrador retrievers is overgewicht. Met name naarmate ze ouder worden is de kans op obesitas vrij groot. Ze kunnen door het extra gewicht minder goed bewegen wat leidt tot een vicieuze cirkel. Let dus goed op de juiste hondenvoeding en in de juiste hoeveelheden, ook beweging is van belang voor deze honden. Ook komen elleboogdysplasie en heupdysplasie vaak voor bij de labrador retriever. Dit uit zich al wanneer de hond jong is, door op tijd een behandeling in gang te zetten kunnen ze hier goed mee overweg. Daarnaast zijn ze gevoelig voor ontstekingen aan het oor en allergieën voor de omgeving.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*