Rhodesian Ridgeback of de “Leeuwhond”

DierDier

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is ook bekend als de (Rhodesische) Pronkrug, de Rifrug of de Leeuwhond. Dit hondenras komt uit het Zuiden van Afrika. Het is een sterke en energieke hond, dat mag ook wel aangezien dit ras is gefokt om te jagen op groot wild waaronder leeuwen. Het zijn uitstekende bewakingshonden die herkenbaar zijn aan de streep haar op de rug die in tegenovergestelde richting groeit. Deze soort bestaat sinds 1922 en werd in 1927 officieel erkend door de Zuid-Afrikaanse Kennel Unie.

Beschrijving van de Rhodesian Ridgeback

De schofthoogte van reuen ligt ergens tussen 63 en 68 centimeter, bij teefjes varieert de hoogte van 60 tot 66 centimeter. De mannetjes worden ongeveer 39 kilo terwijl de vrouwtjes behoorlijk wat lichter zijn met 32 kilo. De vacht is bedekt met korte haren met een hoge dichtheid wat de hond een strak en glanzend uiterlijk geeft. De kleur is lichtgeel tot donkergeel met eventueel een klein beetje wit op de borstpartij en bij de tenen. Ook een donkere snuit en oren zijn toegestaan volgens de rasstandaard. Een groot aandeel zwarte vacht is niet de bedoeling, de neus mag zwart of leverkleurig zijn. Gemiddeld genomen wordt een Rhodesian Ridgeback 13 jaar oud.

Belangrijk om te weten over een Rhodesian Ridgeback

De geschiedenis van deze hond gaat terug tot de zeventiende eeuw. Toen Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika neerstreken kwamen ze in contact met de Khoikhoi stam. Zij hadden een jachthond gefokt die als lelijk werd beschouwd, maar zeer goed de baas kon verdedigen tegen gevaar van buitenaf. Dit dier had al de kenmerkende streep haar op de rug die de Rhodesian Ridgeback nog steeds bezit. Aan het einde van de negentiende eeuw waren er diverse Europese hondenrassen geïntroduceerd in Zuid-Afrika, de “Leeuwhond” bezit dan ook genetica van zowel de Ridgeback als de Deense Dog. Na behoorlijk wat invloeden van honden uit diverse delen van de wereld werd in 1922 de rasstandaard bepaald.

Rhodesian Ridgebacks zijn intelligent en trouw, met een zekere terughoudendheid als het om vreemden gaat. Hoewel ze van oudsher in staat zijn leeuwen op afstand te houden, zijn het eigenlijk geen agressieve honden. Het is wel een hond die een goede leermeester nodig heeft, beginnende hondenbezitters kunnen beter voor een ander hondenras kiezen. Streng zijn betekent overigens niet boos worden, want de “Pronkrug” heeft de kracht van een leeuw maar is toch heel gevoelig en kwetsbaar van karakter. Vertrouwen in de baas is essentieel voor een goede opvoeding.

Wist je dit?

  • In de Afrikaanse taal Ndebele heet deze hond “Simba Inja” en in Shona “Shumba Imbwa”.
  • Deze honden zijn in staat een leeuw op afstand te houden tot het baasje verschijnt.
  • Europese kolonisten namen al snel de Afrikaanse “Boerhond” over van de Khoikhoi om deze te kruisen met andere hondenrassen.
  • Niet alle Rhodesian Ridgebacks worden geboren met de kenmerkende streep op hun rug. Deze exemplaren mogen niet verder gefokt worden en mogen niet eens officieel verhandeld worden.

Ken jouw hond!

Net zoals veel soortgelijke hondenrassen is ook de Rhodesian Ridgeback gevoelig voor heupdysplasie en een neuralebuisdefect. Problemen met de schildklier komen vaak voor. Ook neurologische aandoeningen zijn zeker niet uitgesloten, door hypothyroidisme kunnen deze honden bovenmatig zwaar worden en haar verliezen. Let ook op maagtorsie, dit kan levensgevaarlijk zijn voor veel honden waaronder de Rhodesian Ridgeback.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*