Speurhonden, de speurneuzen van nu

DierDier

Iemand die goed kan opsporen wordt ook wel een “speurneus” genoemd. Honden hebben een zeer goed reukvermogen, vandaar dat ze vaak worden ingezet als speurhonden. Wat doet een speurhond eigenlijk, en welke training heeft een hond nodig om dit werk uit te voeren? Dat lees je op deze pagina.

Wat doen speurhonden?

Deze honden sporen specifieke geuren of stoffen op, daarbij worden ze geleid door hun eigenaar. Iedere speurhond wordt op één geur of stof getraind. Het meest bekende voorbeeld is de drugshond, die kan verdovende middelen herkennen en opsporen. Daarbij is er een onderverdeling in twee soorten:

Passieve drugshonden: Deze honden gaan rustig zitten op de locatie waar ze de geur hebben geroken en wachten vervolgens netjes op hun baas. Deze honden werken met name op luchthavens en tijdens grote evenementen.

Actieve drugshonden: Deze honden zullen gaan krabben of blaffen zodra ze de herkomst van de geur hebben gevonden. Deze speurhonden werken op kleinere locaties zoals een woning of in een auto.

Explosieven honden

Deze speurhonden gaan op zoek naar explosieven. Wanneer er een bommelding is zal de politie vaak gebruik maken van deze dieren. Het spreekt voor zich dat ze bij de opleiding vooral getraind worden om zeer kalm hun speurwerk uit te voeren. Ze mogen geen objecten aanraken of de locatie verstoren vanwege het risico dat een explosief tot ontploffing zal komen. De actie is daarmee vergelijkbaar met passieve drugshonden; zitten blijven, niet krabben en ook geen geluid maken.

Brand honden

Wanneer er een brand is geweest waarbij wordt vermoed dat het door iemand is aangestoken, zal een speurhond aan het werk gaan die in staat is brandversnellende stoffen te herkennen zoals diesel of benzine. De hond zal aangeven waar de bron van de geur zich bevindt, vervolgens kan het forensisch team monsters nemen op deze locatie.

Alle speurhonden worden getraind op specifieke geuren met uiteenlopende doelstellingen. Zo zijn er speurhonden die heel goed geld kunnen ruiken, of specifieke mensen kunnen opsporen.

Kan mijn hond een speurhond worden?

Speurhonden moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Naast het enthousiasme om aan de slag te gaan is een goede gezondheid en de juiste bouw ook van belang. Herdershonden zijn bij uitstek geschikt om de training te volgen, dat geldt voor zowel Hollandse Herders, Duitse Herders en Vlaamse Herders. Bloedhonden zijn door hun zeer goed ontwikkelde reukorgaan ook zeer bedreven in geuren opsporen, net zoals de naam al doet vermoeden worden ze vaak ingezet om lichamen te zoeken. Het zijn altijd zeer trouwe honden die goed luisteren naar hun baasje, ze werken hard, ze leren snel en ze zijn ook in staat zelfstandig te zoeken.

Hoe worden speurhonden opgeleid?

Omdat er zoveel soorten geuren en stoffen zijn om op te sporen, zijn de opleidingen ook heel divers. Een standaard leermethode werkt op basis van kokers met een specifieke geur. De eerste fase is om deze koker naar de eigenaar te brengen, vervolgens wordt de hond geleerd om alleen nog maar de koker aan te wijzen. Bij explosieven is dat uiteraard van groot belang. Na succesvol de opleiding te voltooien kan de speurhond verkocht worden aan de politie of een andere opsporingsinstantie. Ze blijven dus niet gekoppeld aan de oorspronkelijke eigenaar, wat bij reddingshonden wel het geval is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*